Web stranice Saborsko

Stranice Saborsko


You are not connected. Please login or register

Triput dnevno po žlicu bunike, molim

Go down  Message [Page 1 of 1]

1Triput dnevno po žlicu bunike, molim Empty Triput dnevno po žlicu bunike, molim on Tue Apr 14, 2009 3:21 pm

Admin

Admin
Admin
Admin
Triput dnevno po žlicu bunike, molim
Nije Luka Hodak kriv što će opet biti kandidat za načelnika Saborskog. Čovjek je takav kakav je, poprilično osebujan, čudnog životnog stila i nazora, a u HDZ-u su, bar je to poznato, demokratska stranka u kojoj cvate svakojako cvijeće; neki se hrane bunikom, plešu na Hare Krišna glazbu, neki vole zabijanje u električne stupove, neki se vole potući, neki vole svoje firme tako jako da im osiguravaju poslovanje s gradom ili državom... no, dobro, paleta je to najljepšeg cvijeća što raste na zelenim proplancima i livadama Karlovačke županije...

No slučaj dočeka Nove godine u Saborskom, koji je po Hodaku 'nesretan slučaj', a ne tragedija, zorno ocrtava stav stranačkog establishmenta prema svom Bunika-manu. Niti Vučićevo prijateljsko uvjeravanje da odstupi (mada, kad se čovjek bolje zapita i poznavajući Vučića, da ga je ovaj zaista prijateljski uvjeravavao - odustupio bi on), niti činjenica da je suodgovoran za jedan ljudski život, ako ništa drugo po tome što je bio domaćin nečemu što se pretvorilo u tragediju, ne ometaju šamana Luku da ide dalje.

A kako i bi, kad njegov stranački šef kaže kako su to bila 'neželjena događanja', a oni, valjda HDZ-ovci u županiji, više nemaju ništa protiv da Hodak opet bude kandidat ako ga ljudi tamo žele, jer, zamislite, nije pokrenut krivični postupak!

No, osim odgovornosti pred zakonom, koja nije pokrenuta, postoji i jedna druga odgovornost – moralna, a za vjernike i ona pred Bogom. A za političare i ona javna, odgovornost pred narodom, koju obično zovu politička odgovornost. Upravo zbog takve odgovornosti Luka Hodak trebao bi imati na umu da uza sve njegove želje i ljubav Saborčana koju gaje spram svog specifičnog načelnika, (Hej, Saborčani, pa zar i nakon ovog? Svi mu se smijete na stil života, a glasat ćete za njega???!!) njemu mjesta u vlasti općine Saborsko više ne bi trebalo biti.

Za 'neželjena događanja' sigurno nije kriv izravno, niti ih je htio, ali postoji nešto, ah da, neka viša spiritualna dimenzija koja kaže da ste kao načelnik jedne općine organizirali nešto što je završilo jednom smrću i s nekoliko pacijenata na psihijatriji. Baš zato trebali bi snositi odgovornost ili minimum iste i maknuti se iz tog kruga. A ako to nije jasno Luki ili njegovom općinskom HDZ-u, a očito niti županijskom koji se poziva na svoju demokratičnost, onda bi to moralo biti jasno njegovim dobrim prijateljima čijim se prijateljstvom sam hvali – Ivi Sanaderu i Jadranki Kosor. Pa bi njih dvoje, ili bar doktor Ivo, kao šef stranke, trebali reći – dosta.
'Čuj, Luka, stvarno su ti kolačići dobri i ti si jako simpa, lijepo plešeš i pjevaš, šator ti je cool, ali zbog svega što se dogodilo, predstavljaš neugodan teret za našu stranku, pa je vrijeme da se makneš, prijatelju dragi', evo, naprimjer, tako bi mogla glasiti jedna rečenica.

No to sigurno nećemo dočekati. Zvuči grozno, ali je istinito; kažu da HDZ-ovci u Saborskom nemaju boljeg kandidata od L.H. za funkciju načelnika pa su zato odlučili zatvoriti oči. Jer svatko drugi donio bi im puno više frke i problema (šta može i više problema?), a možda ne bi niti postao načelnik općine. A s tim ne valja kalkulirati. Ne dao Bog većeg zla pa da HDZ izgubi Saborsko. Bolje i šaman Luka, nego neki tamo Joso, koji će dobiti ukupno 4 glasa; od sebe, žene i svojih roditelja.

I tako šaman Luka zaista ide dalje. Najavljuje pobjedu na izborima, govori o duhovnosti Vlade Šeksa i Ive Sanadera, a misli patentirati i buniku kao izvorni hrvatski proizvod. Valjda je to mislio kad nas recesija totalno zahvati, kad totalno padnemo u krizu, kad u džepu ne bude niti za kruh, a kamoli za antidepresive. E, onda bi se tu pojavio šaman Luka sa svojim hrvatskim proizvodom – čajem ili namazom od bunike, kako bi narodu pružio novu spiritualnost u teškim vremenima krize.
Liječnici će tada (ovi koji ostanu nakon Milinovićeve reforme) propisivati samo jednu terapiju svima; buniku, triput dnevno, malu žličicu. Jeftino, a učinkovito. Nema više antibiotika i skupih lijekova. Bunika sve liječi. Od visokog tlaka do čira na želucu. Nakon uzimanja novog lijeka spiritualno ćemo doživjeti dotad neviđeno, zaplesati uz vatru naših praotaca, a sve u ritmu bubnjeva koji nas zovu da se predamo nekoj višoj sili i izvlače iz nas porive stare tisućama godina, dok nam zemlja ide, znate već kamo... u tri krasne...

A da možda šaman Luka odmah preskoči Saborsko i kandidira se za premijera? Ili još bolje, predsjednika države, kojem uskoro ističe mandat? HDZ sigurno ne bi imao ništa protiv, oni su demokratska stranka. A možda bi i pobijedio. Koliko smo više svi ludi, nikad se ne zna.

R.Mrežnica / objavljeno 24.3.2009.

http://saborsko.com

2Triput dnevno po žlicu bunike, molim Empty Re: Triput dnevno po žlicu bunike, molim on Fri Apr 17, 2009 4:09 pm

Admin

Admin
Admin
Admin
Triput dnevno po žlicu bunike, molim Proizvodnja-bunike-1

http://saborsko.com

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum