Web stranice Saborsko

Stranice Saborsko


You are not connected. Please login or register

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima

Go down  Message [Page 1 of 1]

Admin

Admin
Admin
Admin
Povodom Dana Oluje u Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima
Četvrtak, 06 Kolovoz 2009 08:10

SABORSKO - Jučer 05. kolovoza na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja otkrivene su spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Saborskog 1991. Prva je otkrivena spomen ploča kod Sertić poljane gdje su u ljeto 1991. u zasjedi ubijena trojica hrvatskih branitelja (Ivica Matovina, Stipe Matovina i Marko Šebalj). Na spomen ploči je i ime Nikole Sertića koji je poginuo kod Sartuka u jednom napadu agresora sa strane Plitvica, ali pošto je rodom iz Sertić poljane Udruga branitelja Saborsko odlučila je da i njegovo ime bude na ovoj ploči.Druge ploča otkrivena je u Kuselj u gdje su 02.11.1991. poginula četvorica branitelja od avionskog granatiranja: Joso Matovina, Petar Matovina, Milan Čorak i Marko Krizmanić, dok je Ante Kovačić pogođen minobacačkom granatom iskrvario u rovu, nedaleko od ovog mjesta. Na mjestu granatiranja teško su ranjeni Stipe Matovina,Ivan Grdić i Robert Matovina. Spomen ploču su otkrili Željko Matovina sin poginulog Jose i Vedran Čorak sin Milana Čorka.

Treća spomen ploča - Borik posvećena je Ivici Dumenčiću, Anti Dumenčiću, Darku Dumenčiću i Mati Špeharu, koji su živote u obrani Saborskog izgubili 12.11.1991. Spomen ploču su otkrila djeca Mate Špehara, Mateja i Nikola. U ime Općine Saborsko vijence su položili Predsjednik općinskog vijeća, načelnica i zamjenik načelnice. Dr. Josipu Zorku internisti ogulinske bolnice zahvalnicu UHBDR-a i HVIDR-e za pružanje liječničke pomoći ranjenim braniteljima 1991. u Saborskom i njegovom doprinosu u obrani Saborskog predao je najteže ranjeni branitelj Stipe Matovina i med. sestra Kata Sertić. Na mjestima gdje stoje spomen ploče obitelji i rodbina poginulih godinama su palili svijeće i postavljali cvijeće. To je bio i osnovni motiv da se ova mjesta na dostojanstven način urede i obilježe.

Nakon molitve kod spomenika župnik fra. Slavko Antunović održao je sv. misu u čast svim poginulim braniteljima i u čast domovini. Nakon mise održan je nogometni turnir u kojem su sudjelovale četiri ekipe iz Plaškog i dvije iz Saborskog.

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima Saborsko_oluja3
Spomen ploča kod Sertić poljane

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima Saborsko_oluja4
Spomen ploča na Kuselju

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima Saborsko_oluja5
Spomen ploča - Borik

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima Saborsko_oluja6
Đurđica Špehar i Ivan Matovina položili su vijence u ime Općine Saborsko

U Saborskom otkrivene spomen ploče poginulim braniteljima Saborsko_oluja7
Nakon mise održan je malonogometni turnir

http://saborsko.com

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum